Post by Post --- Corners ---

2013.02.10. 17:02

A szégyenpad. 

Hölgyeim és Uraim elérkeztünk ide is.

Anno amikor kiosztottam az MVP címeket, a védelemből konkréten az egész CB csapatrész kapta meg a bust helyet.

Nézzük is miért:

Az előzmények:

2011-ben sem volt éppen elit passz védelmünk. A vezetőség látta is, hogy valamit csinálni kell. Az FA piacról leigazolták Eric Wrightot. Én speciel örültem neki és azt gondoltam, hogy a Tálib harcossal remek duót fognak alkotni. Az elnyűhetetlen főkalóz Ronde pedig átkerült safetynek. Oda már nem kellenek olyan gyors lábak.

Elég jó helyről vártuk a drafot, így én meg voltam győzödve arról, hogy Morris Claiborne fog jönni. Hát nem, ő ment Dallasba mi meg behúztunk egy safetyt. A draftról végül Keith Tandy érkezett, mégpedig a hetedik körből. A West Virginia cornere így nem tűnt a világot megváltó személynek. Tandy mellett érkezett még egy corner, egy harmadik köbre jósolt végül undrafted Leonard Johnson. Nos ő beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Bust lett. Miért igazoltuk le? Még is csak harmadik körösnek vélték, de Clearwaterben született, ami az öböl túlpartján van és a blog írója kétszer járt ott. Hogy őszinte legyen bármikor kiköltöznék! :) Ja és Bucs szurkoló a srác. 

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy bár már tavaly is nagy need volt egy rendes corner, Claiborne valamiért nem tetszett a vezetőségnek, így a draftról semmi értelmes, az FA piacról pedig csak Wright jött.

A szezon:

Írnám azt, hogy inkább ne is beszéljünk róla. Maga volt a horror, a rémálom és az akit senkinek sem kívánok.

Az erősítés nem volt megfelelő, bár egy Wright - Talib duó nem festett rosszul. Igen ám, de az NFL nagyon elment a pass heavy offense irányba az elmúlt években, így ez a két srác rossz formája és a gyenge backup miatt a légitámadásokból nekünk aztán kijutott 2012-ben:

Eli Manning csúcsot dobott ellenünk, relatíve az csinált bohócot ebből a csapatrészből aki akart. Nagyon kis hajszálon múlt, hogy negatív rekordot nem döntve a legtöbb kapott yarddal zárjuk a szezont. Az természetesen senki részére se legyen kérdés, hogy 32. helyen zártuk a passz védelmi statisztikákat. Futásban elsők voltunk... érdekes...

Aqib Talib, Erci Wright. Ígéretesen indult nem az lett belőle. Egy számomra még mindig nehezen feldolgozható cserével Talib ment szezon közben a Patriots csapatába (érdekes, hogy ott jó volt a PO-ba is...). Balhés játékos volt, Schiano pedig nem szereti a balhés játékosokat. Sebaj, egy lyukkal több amit be kellett tömni. Wright bűn gyenge volt ahhoz képest amit a Detroitban produkált. Így utólag gyenge igazolás volt, amit tetézett egy négy meccses eltiltás is. Apropó, ezt még Talib is megkapta. Persze mind a ketten azonos szert szedtek, maguk szerint ártatlanul... Persze.

Brandon McDonaldból a Giants meccsen Victor Cruz kétszer egymás után is bohócot csinált. A meccs elején még fogott egy interceptiont, de ez a kettősség valahol végig érezhető volt. Egy stabil, átlagos teljesítményre sem volt képes a csapat. A szezon további részében ha McDonald embere felé ment a labda akkor egyből kaptam a xanax / pálinka után attól függ mi volt a kezem ügyében...

Mitől is jó összességében egy corner?

- nem dobják felé a labdát :) nem azért mert rusnya mint Quasimodó hanem mert rettegnek tőle a QB-k mint pár éve Champ Baileytől mondjuk. Nem brillírozott statisztikákban az ember, mert nem volt épeszű QB aki felé merte volna dobn a labdát, mert tudta, hogy abból jó eséllyel turnover sülne ki.

Ha kicsit kevésbé misztifikáljuk túl a felé dobás kérdését akkor pedig a jó emberezés/ zónázás teljesítményére kell felhívni a figyelmet. Az irányító célpontjaira úgy ragadnak a védőink mint légy a légypapírra. Azaz egy lépésnyire van tőlük egy vagy két védő is. Ekkor az irányítók nagy része nem meri oda dobni a lasztit, félve (jogosan) az interceptiontól. Közvetítések alatt sokszor kiálltunk fel, hogy de miért? Amikor szegény elkapón hárman lógnak a dilettáns QB pedig direkt oda dobja. Ha klasszis (vagy mákos) az elkapó akkor emberfeletti elkapást csinál akkor pedig azért kiálltunk :D

- ha felé dobják akkor vagy leüti a labdát (pass deflection) vagy megfogja és elindul vele visszafelé... ők az igazi Ball Hawk emberek. Mesterien kell űzni a szakmát, mert sok esetben látunk olyan is, hogy interceptionre megy a védő, elvéti a WR meg besétál egy touchdownra. A remek kezű és tempóval megáldott vadászokból lesznek aztán a Champ féle védők, akik felé nem szállnak lasztik.

- Solid tackler, tartja az amerikai. Ez annyit tesz ha az elkapó elcsípi a labdát akkor a corner biztos kézzel szereli. Ez már csak félig jó szitu, mert ugye az elkapó elkap, így halad a csapat. Ezt úgy tudjuk fokozni és számunkra nyerő irányba fejleszteni ha az ütemet itt nem a labda vadászatra fejleszti tökélyre a CB hanem arra, hogy az elkapás pillanatában szerelje a WR-t, ebből még kellő nagy ütés esetén lehet incomplete passz is. Na ilyet is láthattunk szép számmal (nem nálunk persze)

- Charles Tillman. Eddig is szerettem a macik védelmének 33-as játékosát. De idén új színt, technikát vitt a játékba. MMA edzésekre járt 2012 nyarán. Mit keres ott egy 8x kilós CB? Ütni tanult! Igen, nem viccelek. Ütni!

Azon túl, hogy magára kapott még pár kiló izmot olyan jól megtanult ütni, hogy a ball carrierek kezéből 10x verte ki a labdát!!!! Tízszer! Mondanom sem kell, hogy ezzel ő szerezte a legtöbbet az NFL-ben!! Wrightot és Johnsont MMA edzésekre! (csendben jegyzem meg, hogy a Bears másik cornere Tim Jennings pedig 9 interceptionnel lett ligaelső. Na ez CB páros... 

Nos, nekünk minimum két ilyen emberre lenne szükségünk. De bővebben ezt majd a jövőt taglaló résznél. Helyette nézzük a puszta és nyers számokat, miket produkáltak az üdvöskéink:

Név Meccsek Tckl PassDef Int FF Sack
Aqib Talib 4(4) 21 8 1 0 0
Eric Wright 10(10) 37 7 1 0 0
E.J. Biggers 13(12) 51 7 1 2 0
Brandon McDonald 11(2) 24 2 1 0 0
Leonard Johnson 16(6) 41 9 3 1 0
Danny Gorer 6(1) 0 2 1 0 0

Volt még egy LeQuan Lewis is, aki Gorerhez hasonlóan fogott egy interceptiont, de ő már nincs a csapatnál. 

Talib 4 meccsen 8 PassDef mutatója nagyon impresszív. Mint látható egyedül Johnson tudta megelőzni négyszer annyi meccsel. 

Összegzés és értékelés: C-

Még filózok a D jegyen. Lehet javítom :)

Egy valami szól mellettük csak, hogy viszonylag labdaérzékenyek voltak. Elég sok interceptiont húztak le. De minden másban rémálom. Gyorsaságban, irányváltásban, coverben, szerelésben, mindenben.

A jövő:

A kérdés csak az, hogy egy vagy két ember kell? Kettő minimum, plussz egy safety. 

FA piac:

Ide nagyon nem érdemes kitekinteni. Én egyedül Cary Williams-et tartanám megfelelőnek. A Ravensben még a Super Bowlon is megmutatta magát. Első számú CB-nek lépett elő 4+2 interception. Visszahordott TD. Ball Hawk.

Az FA piacról ennyit is lenne érdemes írni, ergo inkább a drafton kellene nézelődni. Halkan jegyzem meg, hogy Darelle Revisről azt csicsergik a szakértők, hogy a Jets el akarja őt adni. Revis saját magát tartja a legjobb cornernek az NFL-ben. Nem éppen szerény srác, ellenben nagyon sokat osztják ezt a véleményt. Az aktuális Champ Bailey, aki felé nem dobnak. Nálunk jó helye lenne, bizonyíthatna Brees és Ryan ellen is. Egy valami nem szól mellette, de az nagyon, hogy irdatlan drága lenne.

A drafton az első körben cornert kell húznunk. Nincs mese. 

Dee Milliner Alabama. Egy 'bama védőt nem nagyon kellene bemutatni. Ez az egyetem uralja az NCAA-t az utóbbi években. A mostani nagydöntőben a kedvencemet, a Fighting Irisht verték zavarba ejtő könnyedséggel. Legendásan jó a védelmük. Tavaly miután kikosaraztuk Claiborne-t innen igazoltuk le a safetynket, Barront, aki be is vált. Fizikális, erős srác. Kereken 90 kg izom. Gyors, atletikus játékos, aki az utolsó évében villantott csak az egyetemen, mert ilyen erős elődjei voltak (Dre Kirkpatrick, 17. overall by Bengals). Sokak szerint nem olyan jó és inkább rizikós, mert bár a fizikuma megkérdőjelezhetetlen, a technikája hagy kivetni valót maga után.

Johnthan Banks Mississippi St. Mivel Millinerről sokan azt rebesgetik, hogy top10 így nekünk vagy Banks vagy Rhodes jutna. Banks elég erős ahhoz, hogy slotban legyen és jó tempóval és irányváltásokkal bír ahhoz, hogy kint a széleken nyargaljon. Nem kérdés, hogy belőle is top1 corner lenne nálunk. Imád ütközni (safety volt), nem olyan fizikális mint Milliner, de jobb kezei és technikája van. Aqib Talibhoz hasonlítják amivel én ki is egyeznék, csak ne legyen olyan balhés :D

Xavier Rhodes, Florida State U (come on Noles'!) Ő kimondottan man to man védő. Zónában egyszerűen meghal. Viszont az emberezést jól csinálja. Folyamatosan nyomás alatt tartja az elkapót, lökdösi, jammeli. A mostani szezonban fejlődött a futás ellen is. De legkevésbé őt látnám legszívesebben, Noles ide vagy oda.

A bejegyzés trackback címe:

https://donjohnson.blog.hu/api/trackback/id/tr775071219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása