2018 draft értékelő

2018.05.02. 21:10

Kérem tisztelettel, túl is vagyunk a drafton. Újra jön pár hét / hónap izgalom mentes időszak, ha nem olyan perverz az ember, hogy a training  camp híreket is napi szinten olvassa. 

Előzmények:

7 db pick birtokában vágtunk neki a 2018-as draftnak, ebből az első három körben két darab volt. Nem sok, ha abból indulunk ki, hogy itt elérhetőek a top játékosok. Persze aki gyémántvadász az imád a zavarosban (4. körtől hátra) pecázni. 

Az offseasonben (FA piac) gyakorlatilag újra húztuk a teljes védelmi falat (22 zsákolással liga utolsók voltunk). Érkezett Jason Pierre-Paul (DE) a Giantsből az idei 3. körös pickért cserébe, Vinny Curry (DE) a friss bajnoktól, valamint csapattársa, Beau Allen (DT) és nem utolsó sorban Mitch Unrein. A támadó falba pedig Ryan Jensen (C) így Ali Marpet mehet vissza guardnak.

Sok távozónk volt, és ugye egy szar (botrány, fos, ligautolsó) secondary, így a hiányposztok így néztek ki:

Safety, Corner, Running back , támadó fal, és fiatal defensive end, aztán a draft előtt lesérült a SAM linebacker, szóval akár oda is valaki.

1/12 Vita Vea (DT) Washington (pick from BUF)

Boom. Egyrészt Licht zseniális húzással visszamozgott 5 helyet, miután a Bills megérezte a vér szagát és felspurizott irányítóért. Kaptunk ezzel két további második körös picket (53. és 56.). 

Boom. Másrészt azért mert mindenki (én is) Derwin Jamest várta ide (ha vallásos lennék még egy ima is elhangzott volna) és nem azért mert elvetemült FSU buzi vagyok mint sok floridai tampa szurkoló, hanem azért mert végre lett volna egy potenciális félisten safety a csapatban, aki remek kis párost alakíthatott volna Justin Evans-szel. 

Ehhez képest jött Vita Vea, aki DT, egyenlőre inkább 2 down, mert passz ellen (még?) nem olyan hatékony. Tevita Tuliʻakiʻono Tuipulotu Mosese Vaʻhae Fehoko Faletau Vea amúgy egy hatalmas monstrum, 347 font, ehhez képest futott egy nagyon szép 5,1-es 40 yardot. A Washington csapatában egy igazi beast volt, néha úgy lökte félre az ellenfél támadó falembereit mint én hősre itt állapotban az üres üvegeket. Chris Baker hatalmas bust FA igazolás volt, ehhez képest Vea viszont igazi áldásnak tűnik, szerény, hajlandó dolgozni, GMC-hez képest lassú az első lépése így sosem lesz ligaelit 3tech DT, de ha megnézzük ezt a falat: JPP - GMC - Vea - Curry akkor az nem lesz rossz.

Értékelés:

trade nélkül: B-

beszámítva a trade-et: B+

A secondary sokkal nagyobb need lett volna. Én elhiszem, hogy a 22 sack beégett az agyakba és a fal totális újjá építésével akarnak totál védelmben javulni, de elit DL legyen a talpán aki mondjuk egy 2 drop slant passznál odaér az irányítóra... akkor pedig dobhatjuk ki az ablakon az új DL-t. (emlékeztető Tom Brady 10-es passzolt átlaggal vert minket el tavaly).

2/6 (38.) Ronald Jones II (RB) USC

Martin pótlása (aki amúgy szintén 22-es mezben fog játszani). Az idei draft TOP5 futója (big boardonként változó azért). 

Derrius Guice passzolva lett (sokat csúszott még), Chubb és Michel már kiment, valamint az én titkos favoritom a 3-4. körre várt Penny is már az első kör végén (ha-ha-ha).

Jones a leading back volt Californiában, aki sok bomba playt tutott felmutatni. 13 olyan játékot tudott felmutatni, ami 40 yardnál hosszabb lett, ebből 7 db 60 yardnál is hosszabb lett.

Sophomore évében 1082 yard / 12 TD, junior évében 1550 yard és 19 TD volt a teljesítménye. Egy nasty támadó fal mögött lubickolhat majd, főleg ha összeáll a Marpet - Jensen (szpoiler!) - Cappa belső hármas.

Értékelés: A-

Needre érkezett, itt lehetne vitatkozni hogy Guice vagy sem, de szerintem jól döntöttünk.

2/21 (51.) M. J. Stewart (CB) North Carolina (pick from BUF)

M.J. who the fuck???

Meg lehet kövezni, de első blikkre (másodikra se) fogalmam sincs, hogy ki ez. Amikor szombat reggel felébredve ránéztem az értesítésekre, értetlenkedtem egy karikát, amikor megláttam, hogy kik maradtak még bent (Isaiah Oliver pl. ) akkor már egy anyázás is elhagyta ajkam...

5'11 magas, ami azért is érdekes, mert ekkor úgy tűnt, hogy továbbra is az alacsony cornerek irányába mozgunk. Kicsit után olvasva az anyázás helyett a kérdőjelek szaporodtak meg. Mi lehet a jövője?

- nickel??? második körben, hamarabb mint egy igazi külső corner?? WTF??

- külső CB??? aki már megint kicsi, ezért a Julio Jones féle állatok megeszik előételnek... WTF??

- safety?? amikor még volt bent olyan, aki safety poszton jobb lett volna?? WTF??

Egy valami szól mellette, hogy off-coverageben jól mozog és gyakorlott, de a fizikalitás hiánya és a lassúsága miatt szerintem ez egy baromi nagy reach volt a második körben Licht-től. Főleg úgy, amikor megláttam hogy Olivert a Falcons vitte el, aki ezzel egy nagyon fasza külső CB prospectet szerzett.

Értékelés: C-

WTF??

Epekedve várom mi fog ebből kisülni.

2/31 (63.) Carlton Davis (CB) Auburn (pick from NE)

Na itt volt még egy csere-bere és egy újabb hátra trade, most a Pecc csapatával. A furcsa érzés, amikor egy fogalmam sincs milyen pick után behúztuk a lehetséges külső cornert. Davis 6'1 magas, végre egy magas corner, aki ráadásul press-ben nagyon jó. 5 yardon belül terrorizálja az elkapókat, nagyon jó csípő mozgással és tempóval követi le őket, majd a nagy kezével szépen leüti a felé dobott lasztit. Mi kell ehhez? Hogy Mike Smith végre lehúzza a retyón a pihe-puha off-coverage sémát, amit Grimes jól művel, de rajta kívül (és még néha őt is) szerte szét szopatnak vele mindenkit. Kis túlzással VH3 már majdnem 10 yardra állt fel egy-egy elkapóval szemben, így gyönyörűen ültek a rövid passzok.

Tehát, ha Davis esetén hagyja Smith papa kibontakoztatni a tehetségét és azt amiben jó... és nem úgy viselkedik mint egy tetves magyar futball edző, aki a saját sémáját nyomja le a csapat torkán, még ha azok nem is tudják megoldani, akkor Davis baromira bejöhet mint hosszú távú megoldás.

Amiért nem első körös volt, az-az interception hiány, de cserébe sok levédekezett passza volt (10 + 11 az utolsó két évben).

Értékelés:

off-coverage sémába erőszakolás esetén: C-

press-coverben: B+

ui.: ha M.J. helyett jött volna Oliver, akkor az Oliver - Davis páros hosszú távon hatalmas steal lehetett volna. Nem jött..

3/30 (94.) Alex Cappa (OT/OG) Humboldt State (pick from MIN)

Az eddig gyűjtögetett pickek kerültek becserélésre (ha minden igaz akkor egy 4. & 6. körös). Ja és majd elfelejtettem: pezsgő durran!!

Ennek a húzásnak marhára örültem, hiszen nagyon szerettem volna őt itt látna, Marpet oldalán. A story hasonló. Kis, másodvonalbeli egyetem, ahol Cappa abszolút kiemelkedik a 22 pályán lévő játékos közül, lealáz mindenkit, így meghívást nyer a Senior Bowl-ra, ahol felemás edzés és jó meccs-csel a háta mögött felkerül az országos térképre. Mayock szerint neki volt a leginkább "nasty" videója. Kőkemény játékos, az utolsó sípszóig rombol, megy előre, aláz, nagyon erős kezek, amit jól használ. Elsődlegesen futás blokkban kiemelkedő (ezért is írtam ha tényleg guard lesz, akkor Jones örülni fog). Nagyon jól illeszkedik Licht idei filozófiájába, miszerint kőkemény, tökös gyerekeket igazolunk. Ehhez már csak tökös edző és edzések kellenek majd. :)

Értékelés: B+

Maximum a kiválasztás körén lehet vitatkozni szerintem, de ha élni tud az iránta táplált elvárásokkal, akkor sima A+ is lehet.

4/17 (117.) Jordan Whitehead (S) Pittsburgh (pick from NE)

Na kérem, ha némileg elkésve a negyedik körben húzunk egy safetyt, akkor M.J. minek is jött? 

Az már más kérdés, hogy én szintén másra repültem volna rá, Wattsra, akit írtam is a draft felvezetőben. Justin Evans safety társa volt Texasban, kevesebb kérdőjellel. Whitehead is alacsonyabb (5'10), hard-hitting sokat szerelő játékos, de sokat is hibázik (safety pozícióban nem túl előnyös). Érdekesség, hogy futóként is használták. Ő se egy interception gyár (3 INT). A 4.5-ös sebessége miatt versenyben lehet a kezdő SS posztért, de nem tennék rá sok pénzt, hogy minőségi upgrade lesz majd.

Értékelés: C-

Röviden megint egy WTF pick, még ha nem is olyan durva...

 5/7 (144.) Justin Watson (WR) Pennsylvania

A hátsó körös elkapó draftolásának gondolatával én is eljátszottam, nem is egyszer. Ami itt bosszantott, az viszont az volt, hogy Shaquem Griffin még elérhető lett volna, erre hagytunk, hogy Amerika love-storyja megtestesüléseként az amúgy pocsékul draftoló Seahawks elvigye némileg később. 

6'3 magas, az összes szezonjában 1000 yard felett teljesített. Az Ivy-ligából érkezett ami nem a legcombosabb, (Harvard, Yale, Princeton) ha amerikai futballt nézünk. 

A magassága mellett a felépítése is nagyon jó, NFL szintű, remek mentalitással és karakterrel. A combine-ra meglepő módon nem kapott meghívót, így a pro-day során ejtette ámulatba a megfigyelőket egy 4.4-es 40 yardos futással, valamint 40"-es helyből magasugrással. Ő mindenképpen egy project. Fejlődnie kell labda érzékenységben, útvonal futásban és érdekes, hogy mire megy majd jó corenerek ellen. 

Értékelés: C

Potenciális hátsó körös gyémánt, ha beválik, ha nem, akkor egy év múlva senki sem emlékszik majd rá.

6/28 (202.) Jack Cichy (ILB) Wisconsin (pick from PITT)

Na, az előbb hiányoltam Griffint, erre egy körrel hátrébb igazolunk egy LB-t.

Másfél éve nem játszott (!!) két sérülés miatt. Na Ő is egy boom or bust lehetőség. Ha egészséges tud maradni, akkor nagyon jó LB lehet. Ha nem sérül le, akkor simán 2-3. körre jósolták volna tehetsége alapján. Ha szépen fel tudja venni a fonalat, egészséges marad, akkor akár nagy steal is lehet.

Igazi kapitány alkat, kiváló vezér, jó karakter és nagy játék intelligencia.

Értékelés: 

Boom: A+

Bust: kit érdekel... :)

UDFA best pick: Godwin Igwebuike (S) Northwestern

Na kérem, fejből megy a nevének leírása (kimondani már nem menne ilyen jól). Kérem szépen, nálam ő abszolút esélyes arra, hogy a "8-as pályán felúszva" elvigye a kezdő SS posztot. 5'11 - 6'1 magas, és a combine során szinten minden felmérés során TOP10 volt a posztján, sok esetben TOP5. Az atletikus képességekre nem lehet panasz, és három éven keresztül kezdő és 2017-ben már kapitány is volt. 

Bucs kötődése is van, mert egy volt Bucs kicker rokona. 

Természetesen sokat kell fejlődnie, de nagyon bízom benne, hogy ő lesz a kezdő SS idén.

 

Értékelés: A+ ha megragad a csapatnál és játszani tud

A bejegyzés trackback címe:

https://donjohnson.blog.hu/api/trackback/id/tr8813885902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása