Két hét múlva kezdődik a holtszezon egyik (ha nem) a legjobban várt eseménye a 2015-ös egyetemi és főiskolás játékosok börzéje, az NFL draft.

A csapatok, szurkolók, a média na és persze a draftra bekerülő játékosok részére ez természetesen egy piros betűs ünnep. Játékosok és csapatok sorsa fordulhat nagyot. Botrány gyenge csapatok lendülhetnek előre pár jó igazolással.

A média és a szurkolók természetesen hónapok óta lázban égnek. Folyamatosan készülnek a mock draftok, hogy ki-kit igazolhat. Pletykák, tippek, hajmeresztő elképzelések is világot látnak.

A csapatok persze csöndben dolgoznak a háttérben. Felmérik a játékosokat az NFL Combine nevű elnevezésen. Indianapolisba a játékosok krémje kap meghívót, ahol különféle fizikai és technikai felmérők mellett rövid beszélgetésre is le tudnak ülni pár kiszemelt játékossal. Ezek után ott vannak még a különböző iskolák Pro Day felmérői amik nagyjából a Combine-nak felelnek meg csak kicsiben és az adott iskola játékosai szabva. S természetesen mindezek előtt még ott volt maga a szezon, a különböző Ball game-ek és az elköltött dollár milliók amiből egy-egy játékos hátterét felmérték. A liga információi alapján rekord összegű pénz került elköltésre a játékosok hátterére. Ügynökök, magánnyomozók figyelték minden lépésüket, beszélgettek el csoporttársakkal, szomszédokkal vagy volt szeretőkkel. Igazi nagyüzem ez, nem hiába forgatott erről filmet Hollywood is. A Draft Day-t jómagam is vagy háromszor láttam tavaly.

Tampa szurkolóként én most csak a saját csapatomat veszem górcső alá. A free agent piac nagy része lecsengett, még várhatóak igazolások természetesen, de most már mindenki a draftra készül és figyel. Az izgalom tampában pedig fokozott, mert a csapat választ az első helyen, köszönhetően a botrány szar tavalyi szezonnak.

Három posztban már összeszedtem, hogy milyen hiányposztokat látok én. Ezekre kiket igazolnék s végül ténylegesen kik kerültek leigazolásra.

Maradt még hiányposzt bőven, amikre felhúzom a saját kis mock draftom.

Hiányposztok: Offensive Tackle, Offensive Guard, Defensive End, slot Wide Receiver, Linebacker, Safety

Round 1 Pick#1 Jameis Winston QB, Florida State

Minden létező külhoni cikkben és mock draftban irányító szerepel nálunk az első helyen. Ide ugye két nagy esélyes van, Jameis Winston és Marcus Mariota

Szívem szerint én egyik jelöltet sem igazolnám le. Itt is és ott is vannak kérdőjelek bőven. Mennyire lehet tökös egy GM és mondhat ellent a tulajdonosoknak, akik vélhetően irányítót akarnak. Hiszen ő a sztár, vele lehet megtölteni a stadionokat és ő a három legfontosabb játékos egyike (QB, LT, DE), sőt a legfontosabb, hiszen a másik kettő vagy őt védi vagy őt akarja levadászni.

 

Round 2 Pick#34 Owa Odighizuwa Edge, UCLA

Figyelembe véve a fő hiányposztok mélységét, a FA piacon lévő veteránokat és legnagyobb szükséget (és mert igen, védőbuzi vagyok) nos, tehát a második körben igenis DE igazolást csinálnék. Három fontos és fő hiányposztunk van, az OT, az OG és a DE. Úgy, hogy az első pick vélhetően irányítóra fog elmenni a három posztra nem fogunk tudni azonnali kezdőt hozni a draftról. Minimum egy helyre még kellene egy FA igazolás. A veteránok között pedig inkább offensive lineman van, akit azonnal és nyugodt szívvel igazolnék kezdőnek és nem edge rusher. 

 

Round 3 Pick#65 Tre' Jackson OG, Florida State

Itt faktor az, hogy a másik OL posztra kit igazolunk, azaz bocsánat, melyik OL posztra igazolunk, mert akkor a másikra kell draftolni. Roppant egyszerű. A harmadik körben szerintem inkább a guard vonulatban vannak azonnali kezdők, azaz az FA piacról célszerű lenne tackle-t igazolni. 

A harmadik körig vélhetően Jackson és Laken Tomlinson eshet le, aki kezdő potenciállal bír. Jackson Winston seggét védte az egyetemen is, így ez sem elhanyagolható szempont. Ezt leszámítva nagyjából hasonló erőt képvisel a két prospect. Komoly alapozás és előszezon szükséges nekik. 

 

Round 4 Pick#109 Ty Sambrailo OT, Colorado State

Ha a negyedik körben bent maradna még Nate Ochard a Utah endje, akkor őt elhoznám, de vélhetően ő kimegy még a harmadik körben. Így már a fenti képlet alapján igazolunk FA piacról egy Offensice Tackle-t, itt még választanék egy fiatal tehetséget, aki 1-2 éven belül beépülhet a csapatba, ha a veterán szerződése lejár / kiöregszik. Továbbá, szidhatja nekem bárki a QB és RB játékot a tavalyi év vonatkozásában, de a liga legbotrányosabb támadó fala mögött csodát nem lehet tenni. Ergo erre a csapatrészre az instant és a hosszú távú megoldás is kell, sőt fontos. 

Round 5 Pick#? Gerod Holliman FS, Louisville

Mitől is kérdőjel? A 162. és a 168. pick is a miénk, de ezt most elcseréltük egy 7. körös pickre Detroitba, ellenben azt még nem tudtam kideríteni, hogy melyiket.

Holliman koránt sem biztos, hogy az ötödik körben elérhető lesz. 2014-ben 14 interceptiont szerzett, ami NCAA első. Ez sok csapatot megbolondíthat. Mi az ami nem?

Egy évet volt kezdő, sokan attól tartanak, hogy egy éves csodáról beszélünk. A labda vadász képességeit a 14 interception mellett 17 levédekezett passz is jelzi. Ám ha a szereléseket nézzük, akkor inkább kikapcsoljuk a videót. Kérdés, hogy a "ball hawk" képességeit hogy tudja kamatoztatni profi szinten, miközben megtanul szerelni. Ha jó lesz a hozzáállása akkor 1-2 év alatt sokat fejlődhet. Veteránokkal most meg van oldva a FS pozíció, akik mögött beletanulhat a rendszerbe. 

Róla így nem nehéz összerakni egy highlight videót :)

Round 6 Pick#183 Davis Tull OLB, Chattanooga

6'2 magas és 246 font. Masszív alkat. Négy évig volt kezdő a leírhatatlan nevű főiskolán. :) 

Hibrid DE / LB volt a főiskolán, méretei miatt az NFL-ben már csak LB poszton lehet komolyabban figyelembe venni. A passzsiettető múltja jó lehet nálunk szituációs helyezetekben. Ha keményen odateszi magát a speciális egységben akkor LB depthként is jól jöhet. 

Round7 Pick#218 Zack Wagenmann DE / edge, Montana

Itt nem változott semmi. Zack igazolását már a védelmi cikkben is erőltettem. Ez semmit sem változott. A DE poszt a második körös választás ellenére még mindig gyenge. Három ember távozott a tavalyi gárdából, így kell a depth. Zack pedig prospect játékos a hetedik körben. 1-2 év múlva akár szép dolgokat is láthatunk tőle. 

 

Round7 Pick#231 (via Detroit) Jamison Crowder WR, DUKE

Jamison 5'8 magas és 185 font. Eddie Royal-hoz hasonlítják, aki olvasta az offense előrejelzésemet, ott láthatta, hogy Royalt elhoztam volna az FA piacon... :) Legyen hát a fiatalabb verzió. Jamison az ACC egyik legjobb elkapója volt. Nagyon termelékeny. Kicsi és rendkívül gyors. Remek gyorsasága és irányváltási képességei vannak, jól futja az utakat is. Mivel visszahordó téren elég szarul áll a Tampa akár punt return szerepben is tündökölhet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://donjohnson.blog.hu/api/trackback/id/tr847375390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása