Az előző posztban leszögeztem, hogy a fullback játék jelenleg tetszhalott állapotban van, ezzel szemben viszont a tight endek szerepe jelentősen megerősödött. 

Miért is?

Egyszerű a válasz, elég lenne megnézni az ESPN-en futó kis pár perces összeállítást Gronkról (Rob Gronkowski). A pali nagyjából egy kukásautónyi területet tud lefedni. Azaz elég ha Brady csak a környékére hinti a labdát Ő akkor is elkapja. A pali 6,6 magas, akkora kezei és emelkedése van, hogy az fenomenális. Ezek mellé van egy 265 font is rajta izom formában. Ezzel szemben Ray Lewis akivel nem kerülnék össze egy sötét sikátorban 6.1 és 240 font. Az ő párharcuk a ma esti AFC döntőben igazi csemege lesz. 

Rögtön kirajzolódik, hogy az eddig leginkább blokkoló szerepkörben tündöklő TE-k kora leáldozott és sok esetben ezek az ex-kosaras, magas, erős, atletikus fazonok vették át a pozíció jövőjét. Gyorsaságban és erőben felveszik a harcot az elit linebackerekkel is. Elég megnézni a fenti emberke adatait, még úgy is, hogy ő annyira kiemelkedő félisten a posztján, mint mondjuk a neki dobáló Brady.

A rövid, fal mögé eldobott lasztik remek célpontjai ők. A közepes 10-yardos tartomány urai. Arról nem beszélve, hogy nehéz nem eltalálni őket ezekkel a labdákkal. 

Mi a helyzet nálunk?

A tavalyi FA piacon volt egy jelentős csere. Dallas Clark érkezett, Kellen Winslow távozott. Örülünk? Nem.

Dallas Clark #44 TE vitathatatlanul egyik kedvenc célpontja volt az idősebb Manningnek Indianapolisban. Viszont nem egy mai gyerek már. 33 éves. Méretei nem rosszak. 6'3 és 252, de róla sajnos kijelenthetjük, hogy a pályája már lefelé dübörög. 47 elkapás és 435 yard szerepel a neve mellett, 4 TD-t sikerült szereznie. Ez még mindig jobb mint az elmúlt két éve, de az éremnek természetes két oldala van. Van egy bizonytalan, a nyomás láttán berezelő irányítónk, akinek egy vagy két jó felépítésű TE maga lenne a megváltás. Ehhez képest viszonylag keveset használjuk őket. Clarknak három olyan meccse volt amikor öt vagy ennél több elkapása volt. Ez a szám Jimmy Grahamnél (Saints) 11 meccs, Aaron Hernandeznél 7, Gronknál pedig 7 úgy, hogy ő kihagyott 5 meccset.

 Clark mellett van egy fiatal titánunk is Luke Stocker #88 személyében. A másodéves srácot még Clarknél is gyatrábban foglalkoztattuk. 16 elkapás 165 yardért ami egy kellemes 10.3-as átlag, ezzel pedig termelt is egy TD-t a Cowboys ellen. Fent volt mind a két TE, Clark a jobb oldalon, Stocker lent a balon, egy play action fake és fel a ficakba szépen elkapta a labdát.

Összegzés és értékelés: D+

Összességében ez egy gyatra szezon volt TE tekintetben. Mik lehetnek a problémák? Freeman? Playhívás? Maguk a srácok? Az igazság valahol ezek keveréke.

Van egy remegő irányítónk, akiknek ezek a srácok tökéletes célpontjai lehetnének, ha jön a blitz. Ott állnak előtte pár yardnyira, elég ha pofán dobja őket a labdábal a többit megoldják. Több playt kell rájuk hívni. Nagyjából egy 50 - 30/40 elkapási számmal lennék elégedett. S amennyiben ők is odateszik magukat és labdabiztosak, kevés droppal játszanak, brusztolnak és hoznak egy 10-es átlagot, akkor ez már plussz 800-900 elkapott yard.

Hogyan is csináljuk meg mindezt?

Merjünk egy nagyot álmodni. Toljuk előre a Stocker srácot első számú TE-nek, ragasszunk rá egy pár kiló izmot. Nézzük meg, teher alatt mit bír a pálma! A jövő úgy is az övé, nem a 33 éves Clarké. 

Clark szerződése lejár. Megköszönném neki az elmúlt egy éves teljesítményt és érzékeny búcsút mondanék neki. A piacon nagy ászok nem lesznek kint. Tony Gonzalez az, de ő aztán pláne nem mai gyerek. Egyedül Dustin Kellert tartom potenciális jelöltnek. Kérdéses, hogy a Jets után mennyire szerződne egy olyan csapathoz, ahol szintén érdekes irányítóval kellene együtt dolgoznia... Halkan jegyzem meg, hogy Kellen Winslow is szabad lesz a Patsnél. 

Ha draftban gondolkozunk, akkor Jordan Reed ideális jelölt lehet. A Gators támadója jó méretekkel van megáldva, 6.3 és 240 font. Remek kezei vannak, jól futja a route-kat. Gyors, a passz vonalakon messze előzi az LB-ket. Atletikus, készen áll az NFL-re.

A poszton Tyler Eifert a Notre Dame (Go Irish!!! :) ) Gronk klónja az, aki nagyot durranthat majd, ha jó csapatba kerül. Ennek a draft classnak ő a Top1 TE jelöltje, feltétlenül első körös pick, így nekünk nem lehet célpont.

Egy mock draft is meglátta a problémát, de ők egyben eltemették Stockert is. Az ő prospectjük Zach Ertz a Stanfordról. A maga 6.6/252-es méretei ideálisak. 2012-ben impresszív 69 elkapás és 898 yardos szezont tudhat maga mögött. Érdekesség, hogy ő még csak junior azaz lenne még egy éve az egyetemen, de mivel top várományos ő is, így nem megy vissza a suliba.

A bejegyzés trackback címe:

https://donjohnson.blog.hu/api/trackback/id/tr745028798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása