Nem titok, hogy védőként játszottam én is. Undersized mivoltom ellenére boldogan voltam DE, számomra ez volt a játék, A JÁTÉK!! Innentől kezdve nem is kérdés, hogy miért imádom a védelmek munkáját, és az olyan csapatokat, akiknek klasszikus védelmük van. Az nem kérdés, hogy Tampa szurkoló vagyok s a fentiek tudatában az sem kérdés, hogy miért szeretem a Ravens és miért szeretem a Chicagot is... Ngata, Peppers, Kruger, vagy éppen a Giants fala. Ezek az emberek szinte vadászkutyák, avagy agarak akik a versenypályán egy "nyúl" után futnak. A snap pillanatától kezdve semmi más nem lebeg a szemük előtt, hogy azt a primadonnát, aki a másik fal védelmében egy labdát szorongat a földdel egyenlővé tegyék. Fejvadászok ők. Egy sack az én szememben többet ér mint egy TD, egy hard hit az amivel sztorizunk a meccs után.

Nézzük mit is tudnak ezek a srácok Tampában:

Az előzmények:

 warren-sapp-bounty4x3.jpg

Ne ijedjen meg senki. Nem fogok visszanyúlni a legendás Warren Sapp-ig, csak egy kép idejére megemlékeztem a 7x-es Pro Bowler játékosra, annak örömére, hogy ma este ugye Pro Bowl lesz. S ha már Pro Bowl, fontos megjegyezni, hogy ebből a csapatrészből Gerald McCoy ott van az idei Pro Bowlon. :)

A védőfalunk az egyik legfiatalabb a ligában. A szezon előtt túl sok érdemi mozgás nem történt itt. Érkezett Gary Gibson (természetesen a Rutgers-re járt), Corvey Irvin akit a Panthers draftolt a harmadik körben, de a második szezonját már Jaguarsnál kezdte, a harmadikat már nálunk (a negyediket remélem máshol fogja), ők mind a ketten DT-k. Szintén a Jaguarstól érkezett Aaron Morgan DE is. Nos, ez a három srác nem nagyon váltotta meg a világot.

Az elmúlt években komoly erőket mozgósítottunk, hogy megerősítsük ezt a csapatrészt. 2009-ben a 3. körben érkezett Roy Miller (DT), 2010-ben az első körös jogunkat erre a bizonyos Gerald McCoyra lőttük el (3. helyen kelt el...) aki most ugye a Pro Bowlon poénkodik. 2011-ben szintén nem szaroztunk, első körös jogunkat most egy DE-re lőttük el Adrian Claybornra, aztán a másodikban érkezett még egy DE Da'Quan Bowers. 

Kövezzetek meg, de ilyen komoly pick hegyekből egy értelmes irányító is becsúszhatott volna.

Ellövöm a poént az elején, de van olyan szakértő, aki a mostani drafton is DE-t igazolna hozzánk... komoly mi? na de nézzük is miért:

A szezon:

Kicsit elszaladt velem a ló a bevezetésnél, de majdnem hogy sikerült is feleslegessé tennem ezt a részt, hisz a konklúzió adott, még mindig gyenge a falunk...

A post elején kicsit a sackre hegyeztem ki a dolgokat, de természetesen ahogy egy jó OL jól dolgozik a futáshoz és passz blokkokhoz is, úgy egy jó DL pedig jól dolgozik a futás és a passz ellen is. Nos, nálunk iszonyat különbségek vannak. De az egész védelmet nézve. A Tampa Bay futás elleni védelme a legjobb lett a ligában!! 82.5 futott yardot engedtünk az ellenfél futóinak, pedig nyargalt ellenünk AP is. Nem sokat persze :)

Ergo ki kell jelentenünk, hogy ez a védő fal is nagyon keményen és jól dolgozott a futás ellen. Fontos tényező, hogy a defensive endek sem mind jók futás és passz ellen, hanem általában az egyik ellen kiemelkedőbb teljesítményt nyújtanak. Vannak persze univerzális játékosok, Da'Quanra is azt mondták anno, hogy franchise arca lehet, mert univerzálisan egy Isten... Michael Bennett pl. 18 alkalommal szerelte az ellenfelet negatív yardot érően. Ebből 9 alkalommal az irányító fogott földet, 9 alkalommal pedig már a futót kapta el a backfielden. Impresszív.

A normál felállás alapján a fal úgy nézne ki, hogy Bennett és Clayborn a két end és McCoy valamint Miller zúz középen. Ez a fal még vállalható és hatékony is lenne, de Clayborn sajnos sérüléssel küzdött végig, Bowers sem volt teljesen egészséges, egyedül Bennett volt végig hadra fogható. A másik end szerepkörben így beugróként sokat láttuk a szintén nem éppen könnyen leírható névvel bíró Daniel Te'o-Nesheim-et.Ő egy viszonylag undersized játékos (persze nem annyira mint én :D ) viszont technikás és a passz ellen jól használható. A hawaii-i srácban látok még potenciált, ha nem is kezdő poszton, de szituációs blitz játékokban még lehet szerepe. 

Név Meccs Tackle Sack Fumble
Clayborn 3 2 0 0
Bowers 10 13 3 0
Bennett 16 41 9 3
Te'o Nesheim 16 40 4 0
McCoy 16 30 5 1
Miller 15 23 0 0
Gibson 16 18 0 0

Összegzés & rating: C-

Ez egy kőkemény C-. Ha megbontom akkor a futás ellen A+ lenne, de a passz ellen annyira gyengék vagyunk itt is, hogy az botrány. Az offensive oldalon kiemeltem, hogy az egyik legkevesebb sack-et engedték a srácok. A védőknél pedig ki kell emelni, hogy az egyik legkevesebb sack-et gyártottuk a szezonban. 27 db sack pont a 29. helyre volt elég, azaz csak a Raiders és a JAX volt gyengébb (milyen érdekes, hogy pont a JAX-től hoztunk két embert...). 

Jövőre erősíteni kell a pass rusht. A secondary hatékony munkáját úgy tudjuk támogatni, hogy a nyomás elől nagyon megy. Egy irányítónak ha hagyunk annyi időt, hogy igyon egy kávét passz előtt, akkor abból túl sok jó nem fog kisülni. Főleg ilyen defensive back-ek mellett.

Reméljük Clayborn felépül és makk egészséges lesz, vonatkozik ez mögötte Bowersre is.

Hol akkor a hiba? A Gibson - Miller páros nem túl acélos. Gibson kuka és igazolni kell egy rendes DT-t.

A jövő:

Ami az első helyre kívánkozik: Bennett szerződése lejár. Jelenleg egy szolid 2.7 milliós szerződése van, van egy sanda gyanúm, hogy ez keményen emelkedni fog. Az FA piac egyik fontos pontja lesz, hogy őt megtartsuk. Érdekes lábjegyzet, hogy a jelenlegi első számú pass rusher nem volt draftolva. Így Ő már most hatalmas "steal" nekünk. Remélem, hogy megtartjuk, csak ne legyen túlfizetve.

Roy Miller szerződése is lejár. Hát nem tudom... nagyobb prospect volt mint ami lett belőle. 

Mint már fejtegettem ha felépül a DE sor akkor jók leszünk, nem ide kell az erősítés. Ha Bennett elmegy, akkor igen. Ezzel szemben a legtöbb szakértő ide vár igazolást. Sőőőőt... van olyan elvetemült mock draft, ahol DE-t írnak hozzánk az első körben. Ha ez megtörténik a kardomba dőlök... arról nem beszélve, hogy Cliff Avrilt is hozzánk próbálják kötni. Én azon az állásponton vagyok, ha mindenki felépül, akkor jók lehetünk.

Nem úgy a DT-k. Gibson kuka, így a helyére kell valaki. Ha pass rushert akarunk akkor a Chicagoból Henry Melton remek választás lenne, főleg, hogy Lovie alatt volt szerencséje a Tampa2-hoz is. Egy McCoy - Melton duó remek lenne. Ha van esze a maciknak akkor megtartják. 

Egy éves szerződéssel Israel Idonije is jó választás lenne számomra. 32 éves játékos, de a macik falában szintén jól muzsikál. Neki már nem kellene hatalmas pénzt adni, de simán benne van még több jó szezon.

Sedrick Ellis a rivális Saits csapatától. Neki a rookie szerződése fog lejárni, így érte mélyen kellene zsebbe nyúlni. 

Rocky Bernard szigorúan egy éves szerződéssel, de Idonije jobb választás lenne ilyen téren.

A draft alsóbb régióiban Everett Dawkins a Florida State játékosa megfelelő lehet. Erős, izmos játékos. Futás ellen nem az igazi. Jól tör be a back fieldre, de double-team ellen meghal, nem tud vele mit kezdeni. Ha nem is első számú DT-nek, de rotációs szerepkörben jól dolgozhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://donjohnson.blog.hu/api/trackback/id/tr365046372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása