Post by Post --- The backs ---

2013.01.20. 14:54

Jelen posztban a futók kerülnek a nagyító lencséje alá. 

Izgalmas éve volt a csapatrésznek, az egész ország és világ figyelmét a csapatra irányítva! 

Nézzük miért is!

Előzmények:


Az első körben némi meglepetésre futót draftoltunk, ráadásul egy feltrade keretein belül. Doug Martin került a csapathoz a Boise State egyetemről. 2011-es senior évében impresszív teljesítményt tudhatott maga mögött az ifjú titán. 1299 yard és 16 TD szerepelt a neve mellett.

Azt gondoltam, hogy megversenyeztetik LeGarrette Blount addigi futónkkal, netán mögé második számú futónak hozzák. Hát nem... jött, futott, győzött :)

It's Doug Martin baby!!! 

Martin hatalmasat robbantott. A remek O-Line mögött és az általuk nyitott lyukakon lubickolt. Az egész szezonban. Összességében TOP5 futóként végzett és az újoncok közül is csak a Washington futója, Alfred Morris előzte meg. Martinról szóltak a hírek, vele volt tele a sajtó!

Igazság szerint neki is leginkább a középső etapban ment a legjobban. De teljesítménye kiegyensúlyozottabb volt a szezon végén is. Ami nagyon szembe tűnő az a labdabiztonsága. 1 fumble köthető csak a nevéhez. Az első 10-ben ilyen kevés labdavesztést nem produkált más futó!

Úgy fest Martin személyében megfelelő franchise futót találtunk a 2012-es drafton. Csiszolatlan gyémánt. Nagyon remélem, hogy teljesítménye ennél csak jobb lesz.

319 futás során 1454 yardot termelt, ez egy nagyon jó 4.6-os átlag futásonként! 11 TD-t szerzett a földön. Elkapóként is hatékony segítséget tudott nyújtani. 49 elkapással a csapatban harmadik lett, 472 yardot fogott, (9.6-os átlag) további egy TD-ért! 

Összességében tehát majd kétezer yardot, egész pontosan 1926 yardot tett meg egymaga, 12 hatpontost szerezve.

Én hiszek abban, hogy egy rotált futó játék nagyon hatékony tud lenni. Persze vannak Petersonok akik egymaguk elvisznek a hátukon egy csapatot (sőt, ők maguk a csapat), de ha Blount kicsit többet lett volna pályán akkor Martin akár hatékonyabb is tudott volna lenni. Rotált driveokkal. 

És akkor Blount:

Szolid évet hozott, keveset volt játékban. 41 fellépése volt 151 yardért, ezzel két TD-t szerezve. A tavalyi évben nem volt vele elégedett az edzői stáb. Nem sikerült robbantani mint all-down back. 5 TD-re esett 5 fumble is, amiből hármat el is vesztettünk. A labdabiztonsága így hagyott némi kivetnivalót. A szerződése le fog járni idén. Ami egyben fel is dobja a kérdést, hogy érdemes-e megtartani.

Fullback:

A Bucs Blog hasábjain egy commentben valaki azt pedzegette, hogy milyen fontos a FB poszt és, hogy ebben mennyire gyengék vagyunk. Nos ezzel vitatkoznom kell. A mai amerikai futballban a fullback szerepe teljesen leértékelődött. Plussz blokkoló ember, avagy passz játékot hívnak rá. A klasszikus 3&1-2 yardos szitukat sem rájuk bízzák már, hanem megoldják csípőből az erőben nagyot fejlődő RB-k (lásd ugye Blount)

Nem tudom, hogy a ligában van még-e egy olyan FB mint a mi Erik Lorig-ünk (#41 FB) aki eddigi három szezonja alatt nem futott egy yardot sem... nos nem hiszem :) Ellenben idén volt 12 elkapása 83 yardért, amiből az egyik egy 1 yardos TD passz volt, élete során az első. I formációból egy play action a Vikings ellen. Úgy sétált be az end zoneba, hogy a környékén nem volt senki... :) 

Adja magát a kérdés, hogy kell-e erősítenünk a FB posztot? Nem, ha Blount elmegy akkor sem kell még egy erőember, mert Lorig elő tud lépni és megfutja FB-ként az első pár yardot a profi életében. 

El kell fogadnunk, hogy nem lesz több A-Train a csapat életében, a játék képe most nem erre halad.

Összegzés & értékelés: B+

Azért adtam B+-t és nem A-t, mert úgy érzem és egyben nagyon remélem, hogy Martin még tud fejlődni. S a részemről elcsépelt, de egy második futót is jobban használó játékkal meg lesz jövőre az az A... :)

Összességében a csapatrész jól muzsikált, egy ember vitte hátán a csapatrészt és sokszor az egész Tampát is. Sokat dicsértük, szavaztunk rá a Rookie POW és sima Ground POW szavazásokon, ha így folytatja és nem csak egy kirobbanó rookie éve volt, ha elkerülik a sérülések akkor a Tampának jó pár évre meg van az all-down franchise futója.

A jövő:

 Sok kérdés nincs. Martin rookie szerződése megy, érte nem kell aggódni. Blount RFA lesz. A mostani trendek alapján és az eddigi karrierje alapján nem hiszem, hogy bárki ajánlana neki szerződést. Így vélhetően marad majd nálunk. 

Az FA piacon lesz két játékos is akivel egy borzalmasan erős, kétfejű futószörnyet tudnánk ráuszítani az ellenfélre: Reggie Bush és Shonn Greene. Két remek képességű futó, Bush vélhetően marad Miamiben, Greene pedig új csapatot kereshet a Jets után. 

Mi nem szól mellettük? Vélhetően nem aprópénzért írnának alá s bár cap space-ben rendben állunk, az RB poszt nem az égető hiányt jelenti. Akár a negyedik-ötödik körben találhatunk mi is egy Alfred Morris féle elveszett gyémántot. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://donjohnson.blog.hu/api/trackback/id/tr155016162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása