Talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legfontosabb csapatrész egy amerikai futball csapatban. Szürke eminenciások ők, hiszen nem szerepelnek újságok címlapjain, nincs szupermodell barátnőjük, nem mutatnak be látványos passzokat, avagy hatalmas szereléseket. Mégis, ha ők nincsenek akkor nincs futás, nincs passz. Nincs hatékony támadójáték.

Őket nem fogom posztonként elemezni, hanem mint egységet. Nézzük ezeket a kolosszusokat:

Előzmények:

A tavalyi év nagy dobása volt a GM részéről, hogy leigazoltuk Carl Nicks-et. Az egyik legjobb, legnevesebb guard a ligában, arról nem is beszélve, hogy a rivális Saintstől szereztük meg, így reméltük, hogy őket még gyengítjük is ezzel egy kicsit. Nem sikerült, mert közben ők leigazolták a Ravenstől Ben Grubbst. Hatalmas pénzt adtunk neki (5 évre 47 millió) de jó befektetésnek tűnt. Azt azért fontos leszögezni, hogy a teljes kezdő fal értéke 169 millió dollárt tesz ki. Kevés hasonló van a ligában...

A pre-season előtt kezdett egy nagyon jó kis fal összeállni.

Donald Penn LT, pro-bowler , Carl Nicks LG all-pro, Jeremy Zuttah Center, Davin Joseph RG, pro-bowler, Jeremy Trueblood RT

Az előző évekhez képest akár vérmes reményeket is fűzhettünk ehhez a csapatrészhez. 3 pro-bowler, tapasztalt harcosok, a legjobb korban és úgy fest mindenki megtalálta a helyét. Egyedül Trueblood tűnt gyenge pontnak. 

Az első csapást már sajnos a pre-seasonben megkaptuk. A remek jobb oldali guard Joseph megsérült és a hírek arról szóltak, hogy ki kell hagynia a teljes szezont. Joseph sérülése után Jamon Meredith játszott a Redskins elleni meccsen. 

A szezon:

Trueblood is megsérült rögtön az első héten. Így az ő helyét Demar Dotson vette át. Dotson 26 évesen a negyedik szezonját kezdte a Bucs színeiben. 2009-ben UDFA-ként igazoltuk. A 2010-es szezont pedig ki is hagyta egy könyök sérülés miatt. Trueblood bár felépült, a kezdő helyet már nem tudta visszaszerezni.

Jamon Meredith pedig rögtön el is vesztett Joseph helyét, helyette a center Ted Larsen játszott. Ez a felállás egészen a bye week-ig tartott. A szünetet követő hatodik fordulóban Meredith visszakapta a helyét az RG poszton és innentől kezdve ki sem lehetett robbantani a kezdőből. 

A 8.héten a Vikings ellen 36-17-re megnyert mérkőzésen megsérült a másik pro-bowler guardunk is, Nicks személyében. Neki is ki kellett hagyni a szezon második felét. A falban ekkor történt meg a következő nagy átrendeződés. A center Zuttah átkerült Nicks helyére. Az új center pedig Larsen lett, aki így visszakerült a csapatba és immáron végig ő volt a kezdő center.

Mint látható a szezon előtt kezdő falból már csak Penn maradt az eredeti helyén...

Penn - Zuttah - Larsen - Meredith - Dotson

A 9.-17 hét között immáron ez a fal játszott. Freeman 11 sacket kapott a Vikings elleni meccsel, az ezt követő 9 mérkőzésen pedig 15-öt. Nincs nagy eltérés. 1,5 és 1,6 ez teljes mértékben vállalható meccsenként. Természetesen ingadozás volt. A Rams védői 5 alkalommal vitték földre a fal védencét, de pl az Atlanta ellen nulláztak. 

Összegzés & Értékelés: A

Mint látható megfordult a világ a csapatrészben. Sajnos a várva vált fal nem tudta megmutatni magát egy korai sérülés miatt és innentől sem volt végig egészséges a vonal. A végső kegyelemdöfést követően is fényesen helyt állt ez az egység. Ráadásul elit rusherek ellen. A két pro bowler kiesése után Penn és Zuttah lépett elő vezérekké és remekül helyt álltak.

Erőnek erejével megvédték Freemant. 26 sacket engedtek az egész szezonben (Freemant összesen 66 alkalommal ütötték meg, ez már csak a 9. helyre jó). Brees kapott ennyit így holtversenyben a harmadik legjobb egység lettek a Giants (19) és a Denver (21) mögött. A brutál pass protection mellett élmény volt nézni, hogy milyen utakat nyitottak a kis üdvöskénknek, Doug Martinnak. Ezek a srácok nélkül az offense messze nem tudott volna ilyen remek teljesítményt nyújtani.

Jövőre remélhetőleg kevesebb ütést kap Freeman is, mert az nagyban javíthatja a teljesítményét. A 66-ot le kell csökkenteni 60 alá!

A jövő:

Szerencsére az összes falember 30 alatt van, így attól nem kell félni, hogy szögre akasztaná valaki a stoplist. 

Trueblood FA lesz. Őt esetlegesen el is lehet engedni. Guard pozícióban jól el vagyunk eresztve. Nicks és Joseph elit. Zuttah inkább centerként érzi jól magát, de ide is bevethető. Meredith végül beverekedte magát a csapatba, de jövőre biztos csereként tekinthetünk rá. Tackle poszton a blind side-on Penn jól helyt áll. A másik oldalon Dotsonra akár jövőre is mint kezdő számíthatunk. Center posztra visszatérhet Zuttah, de Larsen is jónak tűnik.

Az FA piacon amúgy lesznek nagy nevek: Jake Long (Dolphins), Ryan Clady (Broncos), de fölösleges rájuk nagy pénzt elszórni.

A bejegyzés trackback címe:

https://donjohnson.blog.hu/api/trackback/id/tr275014062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása